کد خبر: ۳۲۵۴۸
سه شنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۹
اوایل دهه ۸۰، وقتی سازمان تخصصی رگولاتوری به زیست بوم ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران پیوست؛ با بلند شدن صدای گام های خصوصی سازی در سایر عرصه ها و پایه گذاری این نهاد در سال ۸۲، موج تازه ای از فعالان خرد و کلان از بخش خصوصی به اکوسیستم ICT وارد شدند.
با پیشرفت فناوری و ارتقای کیفیت و تنوع خدمات و ورود سرمایه گذاران و بازیگران اقتصادی متعدد به این حوزه برای ارائه خدمات متنوعی که آرام آرام تبدیل به زیرساخت ضروری زندگی روزمره مردم و عملیات تجاری بنگاههای اقتصادی کوچک و بزرگ می شد، وظایف تنظیم گر نیز سخت تر و پیچیده تر و حساس تر شد.
کارکرد و جایگاه رگولاتوری در زیست بوم ICT با ورود اپراتورهای خصوصی، ارایه نسل های تازه خدمات ارتباطی را از اواسط دهه ۹۰ وارد فاز تازه ای نمود. با تقویت زیرساخت های اینترنت پهن باند و آغاز خدمات شبکه ارتباطات سیار نسل ۳ و بالاتر، ضریب نفوذ تلفن همراه به ۱۴۷ درصد و تعداد کاربران پهن باند به بیش از ۸۰ میلیون نفر رسید. این بازار بزرگ، زمینه ساز حضور میلیون ها جوان خلاق ایرانی برای راه اندازی هزاران کسب و کاری شد که سهم زیست بوم ارتباطات و فناوری اطلاعات را به ۵/۶ درصد از تولید ناخالص داخلی در سال پایانی این دهه ارتقاء داده است.
حضور بازیگران متنوع و متعدد در کسب و کارهای مرتبط حوزه ICT و رشد و نوآوری آمیخته با ثبات در این زیست بوم، بدون حضور یک تنظیم گر و ناظر آگاه و هوشمند هرگز میسر نبود. شتاب تحولات این حوزه، در تمام این سالها، فشار فزاینده ای را به همکاران من در حوزه سیاست گذاری، برنامه ریزی و تنظیم گری مقررات و همچنین بخش نظارت بر کیفیت خدمات براساس پروانه های صادر شده، وارد ساخت و بی شک پایداری ثبات این بازار بدون تنظیم گری متعهد ممکن و مقدور نبود.
نهاد تنظیم گر در چهارسال گذشته در میانه میدانی قرار داشت که از یک سو حجم کاربرانش در برخی حوزه ها رشدی چند برابری را تجربه کرده بود و از سوی دیگر فعالان بازار در اوج تلاطم های ناشی از تحمل فشار تورم، جهش قیمت ارز و محدودیت های تحریمی، باید خود را با سریع ترین تحولات حوزه فناوری نیز سازگار می کردند.
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در میانه این میدان پر چالش و البته سرشار از فرصت، ضمن حمایت و تضمین حقوق مصرف کننده، باید از رشد پایدار صنعت نیز حمایت می کرد و در عین حال حقوق دولت را - که جلوه دیگری از حقوق مردم است - استیفا می نمود.
هیچ بخشی از اقتصاد ایران در طول دو دهه اخیر، با چنین فشار و فضای پر چالشی مواجه نبوده است و تردید ندارم که بخش مهمی از توفیق جامعه و اقتصاد ایران در مواجهه با چالش های این فضا و بهره برداری از فرصت های آن، محصول بردباری و شکیبایی و تلاش بی دریغ همکاران من در سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و مشارکت و تلاش و همراهی اپراتورهای ارایه دهنده خدمات بوده است.
امروز «هفدهمین سالروز تاسیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی» است. ضمن تبریک این مناسبت به همکاران ارجمند این سازمان، از پیشگاه خداوند متعال در واپسین سال دولت دوازدهم، به پاس خدمات ارزنده آنان توفیق روزافزونشان را خواستارم.
محمدجواد آذری جهرمی
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |
دفتر مرکزی هرمزگان
کيش- بازار ونوس - طبقه اول - شماره 232
تلفن های تماس: 07644490019 - 07691014521
09034335606 - 09120569348
info@mahamct.com
مهام کيش نماينده فروش شرکت افرا ارتباطات ثابت رسا دارنده پروانه سروکو به شماره 33-95-100 از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی می باشد.
شرکت فناوري ارتباطات مهام کيش،
با هدف اعتلای صنعت فن آوری اطلاعات و ارتباطات درکشور درسال 1393 تاسیس گردید. موسسین شرکت که از نخبگان رشته های سخت افزاری و نرم افزاری از دانشگاه های معتبر دنيا بوده و دارای سابقه فعالیت های پژوهشی و کاربردی در رشته های مختلف IT می باشند، با هدف گسترش این صنعت در زمینه ارائه خدمات اینترنت و شبکه های کامپیوتری اقدام به تاسیس شرکت مهام کيش نموده اند. با توجه به رشد روزافزون صنعت IT در جهان، و فاصله نسبتاً زیاد کشور ما با کشورهای پیشرو در این زمینه علی رغم وجود متخصصین تراز اول و مطرح در سطح جهانی، این فاصله غیرقابل قبول بوده و وظیفه ملی افراد توانا که می توانند قدمی در این راه بردارند سنگین تر می گردد. لذا شرکت مهام کيش با هدف ایجاد اشتغال، توسعه و ارتقای صنعت IT در زمینه های مختلف قدم در این راه گذاشته و تلاش مستمر درجهت نائل شدن به اهداف فوق می نماید.
© تمامی حقوق این وب سایت متعلق به شرکت فناوري ارتباطات مهام کيش ميباشد.